مزایا و کاربردهای ورق پی وی سی
Pvc مخفف شدهی پی وینیل کلراید است که در فارسی به آن فومیزه نیز میگویند، Pvc نوعی پلاستیک فشرده شده از محصولات صنعت پتروشیمی است، کشف این پلاستیکها به بیش از 300 سال پیش یعنی قرن 19 ام باز میگردد و پس از آن به تولید انبوه رسیده است، اما نقش آنها امروزه بسیار پررنگ شده و به صورت چشمگیری طرفدار پیدا کرده است.
از دلایل پرطرفدار بودن این ورق ها ویژگی های منحصربه فرد آنها است که در این مطلب راجع به این مسئله نیز صحبت میکنیم، هرچند این ماده نیز مانند تمام مواد دیگر در کنار مزایای فراوان معایب نیز دارد، در این مقاله به بررسی کاربرد ورق pvc خواهیم پرداخت.
ویژگیهای ورق PVC
- از مهم ترین ویژگیهای ورق PVC ضد آب و ضد نفوذ رطوبت بودن آن است که نشان میدهد بهترین انتخاب برای قسمت های مختلف خانه مثل حمام و آشپزخانه است که بیشتر از هر مکان دیگری در معرض رطوبت هستند، علاوهبر اینها به دلیل همین قابلیت ورق PVC میتوان از آن در قفسه های استخرها یا آزمایشگاه ها و یا در گلخانهها نیز استفاده کرد.
- با استفاده از این ورق ها در وسایل دکوراسیون داخلی مثل میز و کمد میتوان از موجودات موذی مانند سوسک، موریانه و مورچه که از بزرگ ترین معضلات هرخانه است در امان باشند.
- از دیگر ویژگی هایی که موجب پرطرفدار بودن این ورق ها میشود وزن سبک، نگهداری آسان، نصب سریع و تمیز کردن آسان پس از نصب است که برای هر مکان امکان پذیر میباشد، البته این اوراق انواع مختلفی دارد که در قسمتهای بعدی راجع به آنها صحبت خواهیم کرد.
- این ورق های PVC دوام و استحکام بالایی داشته و مقاومت خوبی در برابر دما دارند که گزینه ی مناسبی برای استفاده در لولهکشی آب و فاضلاب وصنعت خودروسازی وکشتیسازی و حتی سازه های دریایی است.
کاربردهای ورق PVC
در این قسمت به سراغ کاربردهای ورق PVC می رویم و بیشتر با این ورق ها آشنا خواهیم شد، موارد مصرف ورقهای pvc عبارتاند از:
- برای ساخت کابینتهای آشپزخانه
- مواد مصرفی در بدنه سینک ظرفشویی و کمد
- انتخابی مناسب برای کابینتهای داخل سرویس بهداشتی
- ساخت کمدهای موجود در استخرها
- برای ساخت قفسه گلخانه ها
- برای ساخت قفسه آزمایشگاه ها
- ماده مصرفی در لولهکشی آب و فاضلاب
- قابل استفاده در اتاقهای پیش ساخته و کانکسها
- قابل استفاده در وسایل دکوراسیون داخلی مثل میز و کمد
- قابل استفاده در صنعت خودروسازی
- قابل استفاده در صنعت کشتی سازی
- قابل استفاده در سازههای دریایی
- و غیره
معایب ورق PVC
بعد از صحبت کردن در مورد مزایای ورق های PVC بهتر است از معایب آن نیز صحبت کنیم:
- از معایب این ورق ایجاد آلودگی و آسیب های محیط زیستی که میتواند در آینده برای محیط زیست بسیار خطرناک باشد.
- از دیگر معایب این ورق میتوان به قیمت بالای آن نسبت به ورق های MDF (ام دی اف) اشاره کرد هرچند که مقاومت این ورقه نسبت به ورقه ام دی اف بسیار بیشتر است اما دقیقا به همان نسبت تفاوت قیمتی ندارند و قیمت ورق pvc بسیار گران تر از mdf است.
- از دیگر معایب ورق های پی وی سی می توان به توانایی پایین آن در پیچ و مهره شدن نسبت به ورق های مشابه با جنس متفاوت اشاره کرد. فیکس و سایز کردن آن در مکان های ظریف خصوصاً قفسه آشپزخانه کمی دشوار است.
- همیشه از مزایای ورق های pvc بیشتر به مقاوم در برابر گرما بودن آن اشاره میشود؛ اما این گرما آنقدر زیاد نیست که بتوان آن را به عنوان یک مزیت عالی دانست؛ زیرا تحمل این ورق تنها به اندازه ۷۰ درجه سانتی گراد میباشد؛ این در حالی است که باقی ورقات موجود دربازار میتوانند حرارت بیشتری را تحمل کنند.
انواع طرح ورق PVC
ورق های pvc روکش دار هستند ومعمولا از کارخانه بدون طرح و به رنگ سفید بیرون میآید؛ اما رنگ کردن و طرح دار کردن آنها غیر ممکن نیست فقط ممکن است کمی هزینه بردار باشد؛ اما کاملا ارزش دارد زیرا پس از آن ورق PVC رنگی با تمام دکور خانه هماهنگ میشود.
امروزه چوب از پرکاربرد ترین وسایل برای استفاده در دکور خانه و انواع دکوراسیون است که باعث حس طراوت و تازگی در خانه میشود؛ اما استفاده از چوب خالص در تمام قسمت های خانه تقریباً غیر ممکن و بسیار هزینه برمیباشد، و حتی امکان تخریب و فرسایش آن پس از مدتی وجود دارد.اما استفاده از ورق های PVC طرح چوب این امکان را به ما میدهد که بتوانیم با قیمت بسیار پایین و مقاومت خیلی بالا از طرح چوب در دکور خانه خود استفاده کنیم و لذت ببریم.
انواع ورق های پی وی سی
- ورق PVC خام: این نوع ورق هیچ روکشی ندارد و برای محل هایی که زیبایی اهمیت ندارد مثل سینک ظرف شویی استفاده میشود. قیمت این ورق در مقایسه با باقی ورقها ارزان تر است و رنگ آن کاملا سفید است.
- ورقهای pvc روکشدار: گاهی اوقات ورق های پی وی سی را روکش میکنند تا هم زیباتر شود وهم مقاومت آن بالا برود؛ برای روکش کردن ورقهای pvc معمولاً از روکشهایی مانند ورق پی وی سی هایگلاس یا طرح چوب استفاده میکنند. قیمت این ورقها طبعا از ورقات ساده و خام بالاتر است.
- ورق PVC سه لایه: این ورقه دارای دو لایه نازک در دو طرف و یک لایه ضخیم در بین آن است؛ قیمت PVC سه لایه نسبت به بقیه مدلها گرانتر است وبه دلیل استحکام بیشتر آن در شیروانی بیشتر استفاده می شود.
- ورق PVC سخت: این ورقها در رنگها و طرحهای مختلف تولید شده و دارای سطح صاف یا مات میباشند؛ این ورق ها معمولاً طی فرآیند اکستروژن بین ۳ الی ۲۰ میلی متر و با عرض ۱۸۳۰ میلیمتر تولید میشوند.
- ورق PVC نرم یا مات: این نوع ورق ضمن داشتن خواص عمومی، مانند دیگر ورقها از انعطاف پذیری بالایی برخوردار است و میتواند پوشش مناسبی باشد.
- ورق پی وی سی ارزان: همان طور که پیشتر گفته شد ورق PVC در سایزها و ضخامتها و انواع مختلف تولید میشود؛ هنگام خرید مواد اولیه مخصوصاً برای کالایی مثل کابینت آشپزخانه تنها نباید به قیمت توجه کرد، گاهی خریدن PVC ارزان حتی میتواند به ضرر ما تمام شود به دلیل اینکه مقاومت در برابر رطوبت و آب از مهم ترین ملاک ها برای کابینت آشپزخانه میباشد، باید حتما در انتخاب ورق pvc بسیار دقت کرد. هرچند که برای آشپزخانه میتوان به جای ورق های PVC از جنسهای دیگری مانند چوب طبیعی استفاده کرد که گران ترین ماده مورد استفاده برای تهیه کابینت در بازار میباشد ،اما از طرفی کابینت با جنس نئوپان و روکش ملامین ارزان ترین کابینت است که قطعا استحکام کافی ندارد اما اگر به دنبال خرید کابینتی با قیمت پایین و مناسب میگردید انتخاب خوبی است.
1 دیدگاه در “مزایا و کاربردهای ورق پی وی سی”